REVIEW: CEP Compression Calf Sleeves 3.0
Siltr (bestaande uit Tim & Rianne; twee buitensport-fanatics) testen regelmatig producten van Steenbok Sport. Zo ook de CEP Compression Calf Sleeves 3.0. Lees hieronder de review. Benieuwd naar andere avonturen of reviews van Siltr? Neem een kijkje op: www.siltr.nl.

CEP is de sporttak het Duitse bedrijf Medi dat in 1951 werd opgericht door Wolfgang Weihermüller en zijn neef Günter Voigtmann. Van origine produceerde het bedrijf alleen steunkousen voor medische toepassingen, maar sinds 2007 maakt het bedrijf ook sportkousen. Het concept was goed, maar de sokken vlogen nog niet direct de winkel uit. Maar toen Timo Bracht de Ironman van Frankfurt won in een nieuw parcoursrecord, moest iedereen op dezelfde CEP kousen lopen! Inmiddels maakt het bedrijf niet alleen kousen, maar ook sleeves. Dat is best handig als je liever zelf beslist wat je om je voeten doet, maar wel compressie rond je kuiten wilt. Zo kun je de sleeves bijvoorbeeld combineren met dat ene paar sokken waar je nooit blaren in krijgt, of helemaal geen sokken en schoenen aan omdat je liever op blote voeten loopt. Omdat ik altijd wel op zoek ben naar een paar snelle compressie sleeves was ik wel benieuwd naar die van CEP. Maar dan wel de roze natuurlijk!
Wat direct opvalt als je de calf sleeves in handen hebt, is hoe zacht het materiaal is. Daarnaast is de sleeve heel rekbaar en daardoor verrassend makkelijk aan te trekken. Als je ze eenmaal aan hebt zitten ze goed strak om je kuiten, maar heb je niet het gevoel dat je onderbeen afgekneld wordt.
Gebruiksgemakt
Het ontwerp van de sleeves is zo dat de achterzijde van je been iets meer compressie krijgt dan de voorzijde. Logisch, want aan de achterzijde zit de meeste spiermassa. Hierdoor is de sleeve aan de voorzijde dunner en ademend, en aan de achterzijde wat dikker en geeft de sleeve de nodige steun. Qua compressie zit er dus een duidelijk verschil tussen voor en achterzijde, maar qua ontwerp is het soms lastig de voorkant en achterkant van elkaar te onderscheiden. Het zou handig zijn als CEP hier bij een eventueel volgend ontwerp een duidelijk verschil in aanbrengt.
CEP heeft van al zijn sleeves een dames- en herenvariant gemaakt. Ook hier zit geen verschil in compressie, maar de heren variant is 1,5 cm langer dan de damesvariant. Op de sleeves zelf is dit overigens niet duidelijk terug te zien, dus het is wel aan te raden om als stel verschillende kleuren te kopen. Anders is je vriendin de hele tijd haar sleeves kwijt! Gelukkig heeft CEP daar rekening mee gehouden en zijn de sleeves in zeven kleuren voor heren en acht kleuren voor dames zodat er voor iedereen genoeg te kiezen valt.

Compressie & Draagcomfort
Tijdens het lopen heb je bijna niet door dat je de sleeves aan hebt. Ze geven je wel de steun die je nodig hebt, maar houden tegelijkertijd je kuiten lekker koel. De compressie is iets lichter dan bijvoorbeeld de sleeves van Compressport, maar dat is eigenlijk ook wel weer lekker voor een rustige duurloop of een klein rondje in de buurt. Verder zijn de sleeves door hun lichte compressie geschikt om ze langer te dragen, dus kunnen ze ook goed tijdens een stevige wandeling gebruikt worden!
Er zijn echter wel een paar kleine minpuntjes. Zo is de sleeve voor echt warme dagen denk ik toch iets te warm. Het materiaal is voor hoge temperaturen aan de achterzijde toch iets te dik. Verder is het nogal lastig om in een oogopslag te zien wat de voorkant en de achterkant van de sleeves is. Het is niet onoverkomelijk, maar ik vind het persoonlijk toch best wel irritant. Daarnaast houd ik zelf toch wel van iets meer compressie die meer gelijkmatig over mijn onderbeen verdeeld is. Dit geeft me persoonlijk net iets meer ondersteuning en ik heb het idee dat sleeves met meer compressie beter om je been blijven zitten. Dit zou je misschien kunnen oplossen door een volledige kous aan te trekken.
Conclusie
De CEP Compression calf sleeves 3.0 zitten dus lekker om je kuiten en zijn makkelijk aan en uit te trekken. De lichte compressie zorgt er voor dat je de sleeves de hele dag kunt dragen, dus ze zijn ideaal voor lange wandelingen en niet al te zware trails. Ik had ze bijvoorbeeld graag aan gehad tijdens de West Highland Way of de Great Glen Way. Het onhandige aan de sleeves vind ik wel dat er weinig verschil zit tussen de voor en achterzijde. Je kunt er makkelijk zelf een merkje in maken om de voorkant te markeren, maar toch. Daarnaast denk ik dat het dikke materiaal op de aller warmste dagen toch wat te warm gaat zijn. Kortom CEP heeft met deze sleeves zeker een hoogwaardig product op de markt gebracht dat perfect past tussen de sterkere compressie van Compressport en het lopen zonder compressie. Wil je ook een flitsend paar sleeves aanschaffen? De sleeves zijn onder andere te koop bij Steenbok Sport.