Elzo is ambassadeur van Steenbok Sport. Zijn specialiteiten zijn barefootrunning en ultra/trailrunning.
Hoe ben ik begonnen met barefootrunning? Ergens in 2014 had ik regelmatig last van één van mijn knieën en ben toen eens op internet gaan zoeken hoe ik dit eventueel op een natuurlijke manier zou kunnen verhelpen. Mijn aandacht werd getrokken door een artikel over barefootrunning wat toen in de Verenigde staten in opkomst was. Ik heb meteen ‘de stoute schoenen’ aangetrokken en een paar running sandals (een lapje rubber met een veter) besteld via internet.

Toen ben ik gaan experimenteren. In het begin ging dit nog een beetje moeizaam doordat ik iets te enthousiast begon (stijve kuiten). Maar na een periode merkte ik vooruitgang, o.a. geen pijnlijke knie meer en mijn loophouding ging vooruit. Oftewel, ik ging rechtop lopen waardoor ik efficiënter ging lopen. Gaandeweg heb ik dit uitgebouwd naar de afwisseling met geheel blootvoets rennen en de afstanden uitbreiden. Dit heeft uiteindelijk geleid naar het lopen van 127km op sandalen tijdens een ultrarun.

Barefoot running kan op twee verschillende manieren. Echt barefoot, dus zonder schoenen. En de barefoot running methode waarbij je heel minimale schoenen draagt zoals VIBRAM FIVE FINGERS of running sandals. Hier zit dus geen hiel versteviging of demping in en er is geen hoogteverschil tussen hak en voorvoet. Ook heb je natural running schoenen. Deze hebben een beperkte demping maar geen dingen zoals gel of air. Wel hebben deze schoenen een hoogte verschil tussen de 0 mm (zero-drop) en de 6 mm en vaak ook een wijde Toe-box. Dit houdt in dat ze aan de voorkant wat breder zijn voor meer bewegingsvrijheid. Een voorbeeld hiervan zijn o.a. de schoenen van TOPO-ATHLETIC. De hardheid van de tussenzool, de stevigheid en de mate van torsiestijfheid (buigzaamheid) variëren per model en merk. Er zijn dus mogelijkheden om een natuurlijke schoenzool te vinden die bij een bepaalde loper past.

Doordat je tijdens het hardlopen een druk van 2 tot 3 maal je lichaamsgewicht produceert, heeft dit invloed op je loopstijl en gewrichten. Zonder schoenen (demping), ontwikkel je een andere afwikkeling waardoor de druk op je voeten en gewrichten verandert. Je ziet ook dat de meeste mensen met barefoot running na verloop van tijd een andere loopstijl ontwikkelen. Zij landen eerder op de voorvoet en middenvoet. Dit in tegenstelling tot schoenen met demping waarbij je eerder afwikkelt vanaf de hiel. Met barefoot running belast je in vergelijking met een traditionele hardloopschoen iets meer de kuit- en voetspieren en minder de bil- en heupspieren en de hamstrings. Veel recreatieve lopers denken met een natuurlijke loopschoen automatisch beter of sneller te gaan lopen. Dit is helaas niet het geval. Regelmatig zijn blessures het gevolg. Daarom is een transitie tijd met beperkte trainingsomvang en veel aandacht voor de juiste looptechniek erg belangrijk in het begin.
Mocht ik met deze uitleg jullie interesse gewekt hebben, kom dan eens langs of maak een afspraak met Steenbok Sport en laat je voorlichten over de mogelijkheden die het beste bij jouw passen.
