Siltr (bestaande uit Tim & Rianne; twee buitensport-fanatics) testen regelmatig producten van Steenbok Sport. Zo ook de Inov-8 Roclite Pro G 400 Gore-Tex wandelschoen. Lees hieronder de review. Benieuwd naar andere avonturen of reviews van Siltr? Neem een kijkje op: www.siltr.nl.
INOV-8
Inov-8 werd in 2003 opgericht door Wayne Edy, en is – zo beweren ze zelf – sinds dat moment ‘marktleider in grip’. Geen verwonderlijk statement voor een merk dat ontstaan is het Britse Lake District, waar de elementen vrij spel hebben en je het best moeilijk kunt krijgen zonder het juiste schoeisel. Voor Inov-8 is de interactie tussen een atleet en zijn of haar omgeving dan ook één van de belangrijkste dingen tijdens het sporten, en je gear zou daar geen belemmerende factor in mogen zijn. Het assortiment van Inov-8 bestaat dan ook uit lichte, snelle en innovatieve producten, waaronder hun nieuwste zolen die versterkt zijn met Graphene-Grip rubber; een speciaal ontwikkelde en zeer slijtvaste rubbersoort die een ultieme grip biedt in modderig en nat terrein.
Uitgebreide review
De Roclite Pro G 400 Gore Tex is het nieuwste paradepaardje uit de stal van Inov-8; een lichtgewicht, waterdichte wandelschoen waarvan het minimalistische uiterlijk niet af zou moeten doen aan comfort, ondersteuning en grip. Op zich een ambitieus statement dat, mede door de vrij epische aankondigingen en presentatie van de schoen op sociale media, meteen mijn aandacht trok. Met zo’n belofte legt Inov-8 de lat behoorlijk hoog, waardoor in mijn optiek die schoen alleen maar super vet kon zijn, of heel erg tegenvallen. Tijd voor een test dus!
Het eerste dat me opvalt als ik de schoenendoos open, is de geur van het grafeen dat je vrijwel meteen tegemoet komt (kleine spoiler vast, die is er na een paar keer buiten lopen vanaf). De schoenen zien er robuust uit, en hebben ondanks de algehele minimalistische look verrassend veel details. Zo is het bovenwerk voorzien van de kenmerkende zeshoeken-print van de ceramische coating ontwikkeld door Schoeller Textiles, die enerzijds (misschien toevallig) verwijst naar de cyclische koolstofketen en de manier waarop deze samen de stof grafeen vormen, en anderzijds is de zeshoek een van de sterkste verbindingen die in de natuur te vinden is, voor mijn een knipoog naar de onverwoestbaarheid van de schoenen. Ook in het zachtere deel langs de bovenkant van de schoen komt het zeshoekenpatroon terug. Heel tof om te zien hoe Inov-8 dat op deze manier in de schoenen verwerkt heeft. Omdat de schoenen volledig zwart zijn en rond de enkel een zachte voering hebben, kan ik me wel voorstellen dat de Roclite’s minder geschikt zijn voor hogere temperaturen.
Ondanks het het minimalistische uiterlijk bevat het ontwerp subtiele details die de schoen net iets extra’s geven. Het kenmerkende patroon van de ceramische coating van het bovenwerk en de zeshoekjes in de schacht van de schoen bijvoorbeeld.
Het beeldmerk van Inov-8 komt subtiel terug op de hakken van de schoenen.
De hak van de schoen heeft een exoskelet die voor extra stabiliteit zorgt. En ook op de toe cap aan de voorzijde is niet bespaard. Voor een lichtgewicht schoen ziet deze er stevig en vrij royaal uit. De zool oogt eigenlijk precies zoals je van Inov-8 mag verwachten: een fijn maar agressief noppenpatroon met een stijgend deel onder de voorvoet en tegengesteld geplaatste noppen onder de hak voor grip tijdens een afdaling. Heel eerlijk gezegd ogen de schoenen zoals je van een goede AB-B schoen mag verwachten; stevig en stabiel. Alleen is ‘lichtgewicht’ meestal niet de eerste associatie die ik met zulke schoenen heb. Tot nu toe. De Roclite Pro G 400 Gore Tex is oprecht verrassend licht, en dat maakt me eigenlijk meteen een nieuwsgierig naar de stevigheid van deze schoen tijdens het lopen.
Het exoskelet bij de hak.
De zool van de schoenen met de tegengesteld geplaatste noppen, waardoor je zowel tijdens het klimmen als het afdalen een uitstekende grip hebt.
Pasvorm & veters
Ondanks dat de tong doorloopt in het bovenwerk van de schoen (om de waterdichtheid te garanderen), zijn de schoenen makkelijk aan te trekken. Je hak valt heel natuurlijk in het exoskelet, waardoor je – zelfs zonder de veters te strikken – meteen kennismaakt met de ondersteuning die de schoenen bieden. Bij de voorvoet is de schoen breder, waardoor je voeten genoeg ruimte hebben om uit te zetten tijdens het lopen. Daarnaast is de voering heel zacht, waardoor de schoenen als een sok rond je enkels sluit. De toecap loopt iets verder omhoog dan ik gewend ben bij wandelschoenen, waardoor je voeten niet alleen aan de zijkant iets meer ruimte hebben maar ook tussen de bovenkant van je tenen en het bovenwerk van de schoen. Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel bijzonder aan de veters, maar de metalen oogjes waar de veters doorheen lopen hebben groefjes aan de binnenzijde waardoor ze de veters als het ware fixeren en de schoen niet gaat schuiven tijdens het lopen.
Grip, stabiliteit & stijfheid
Ik ken Inov-8 eigenlijk voornamelijk van de X-talons die ik al een paar jaar mishandel tijdens survivalruns en -trainingen. En precies het speerpunt waar Inov-8 zo trots op is, de uitstekende grip van hun schoenen, is de reden dat ik fan van het merk ben. De Roclite’s hebben dus een reputatie hoog te houden, en dat doen ze met vlag en wimpel. Eerlijk is eerlijk, voor zulke lichte schoenen zijn ze de eerste kilometers best stijf. Maar het lijkt alsof de schoenen zich, onder invloed van je lichaamswarmte, langzaam naar jouw afwikkeling gaan vormen, zonder daarbij aan stabiliteit te verliezen. Want dat exoskelet is absoluut een groot voordeel. De zachte binnenkant van de schoenen zorg ervoor dat je eigenlijk nergens drukpunten voelt, terwijl je wel de ondersteuning krijgt die je mag verwachten van dit type schoen.
Tijdens mijn test-wandeling was de ondergrond redelijk droog, maar ondanks dat Inov-8 zelf aangeeft dat de grip van de schoenen op zijn best is in de modder, liepen ze ook op vrij droge bosgrond perfect. De zolen grijpen zich als het ware vast aan de grond waar ze op terecht komen, waardoor je tijdens het klimmen en dalen nergens anders heen gaat dan de richting waarin je wilt lopen. Ik kan me voorstellen dat dit op (natte) rotsgrond al helemaal goed tot zijn recht komt. De zolen zijn vrij direct, zonder daarbij aan comfort te verliezen. Op het deel van de route dat over asfalt liep, voelde de demping voor mij perfect aan en leek het ook niet alsof je over de noppen heen rolt. Er is alleen één type ondergrond waarin de Roclite’s niet echt in lijken te aarden: mul zand. De v-vormige noppen graven zichzelf dan als het ware in, waardoor je een beetje glibberig lijkt te lopen.
De grip van de Roclite’s is – zoals je van Inov-8 mag verwachten – super!
Ook op asfalt zijn de schoenen verrassend comfortabel.
Conclusie
Samengevat overtreft de Roclite Pro G 400 Gore Tex absoluut mijn verwachtingen. Ik vond de statements van Inov-8 behoorlijk ambitieus (ondanks mijn ervaringen met het merk), en ik hield er sterk rekening mee dat ze dat wellicht niet helemaal waar konden maken. Maar niets is minder waar, want de schoenen zijn daadwerkelijk lichtgewicht, stabiel, ondersteunend, hebben een uitstekende grip, zijn waterdicht en zijn ook nog eens comfortabel. Ik twijfel alleen over de geschiktheid van de schoenen voor het wandelen in hogere temperaturen, omdat ze helemaal zwart zijn en de padding rond te enkels wellicht ook te warm kan zijn. Ook mul zand is niet per se de favoriete ondergrond van de Roclite’s. Maar daar kan ik me eigenlijk alleen maar bij aansluiten. En als je naar het grote geheel kijkt, zijn dit puntjes van kritiek die ik persoonlijk graag voor lief neem. Kortom, wat mij betreft heeft Inov-8 met de Roclite’s wandelgoud in handen.
Zelf enthousiast geworden door deze review? Bestel de schoenen dan hier!