DOOR NICO · 11 OKTOBER 2020
In deze blog schrijft Nico Swart, ambassadeur van Team Steenbok Sport regelmatig over zijn ervaringen en bevindingen wat betreft het outdoor leven. Wil je meer over hem en de activiteiten lezen? Kijk dan op www.leukeloopjes.nl waar hij regelmatig meer verteld!
Een week voor de Indian Summer Ultra loop ik een (klein) deel van het parcours al bij de Kampsheide Marathon van de MD-lopers. Dat parcours ten oosten van Assen moet op het laatste moment echter nog wel aangepast worden, want de overvloedige regenval heeft sommige paden slecht begaanbaar gemaakt. Ook op de wedstrijddag zelf regent het behoorlijk.
Samen met Sybren en Lút rij ik op zondagmorgen naar sportpark Dijkveld in Assen, samen met zo’n twintig andere marathonlopers. Vrijwel allemaal bekende gezichten, al ontbreekt vaste gast Bennie nog en dat is vreemd. Na de briefing op de parkeerplaats begeven we ons naar de startlocatie, waar Bennie op het laatste moment tóch arriveert. Afgesloten wegen en haperende navigatie apparatuur zorgden voor zijn verlate komst, maar hij is er!
De start
Om 9 uur starten we met de marathon. Zoals gezegd is het parcours aangepast. We lopen nu zes rondes van zo’n zeven kilometer in plaats van zeven rondjes van zo’n zes kilometer. Vanaf de parkeerplaats lopen we het Dijkveldpad af en slaan op de Lonerstraat rechtsaf. We verlaten de gemeente Assen.
Deurzerdiep
Een kilometer verderop slaan we rechtsaf de Meanderdijk op en belanden langs de oevers van het Deurzerdiep. Mooi lopen hier. Vederop is een fraai gemaaltje.
Natuurgebied Kampsheide
Via het Van den Muyzenbergpad bereiken we natuurgebied Kampsheide. In de prehistorie woonden hier eeuwenlang mensen. Tussen ongeveer 3500 v.Chr. en het begin van onze jaartelling blijkt Kampsheide nagenoeg onafgebroken als woonplaats en begraafplaats in gebruik te zijn geweest. In het gebied zijn tientallen grafheuvels te vinden. Vanwege het aangepaste zien we vandaag maar een klein deel van het gebied, maar de vennetjes en de bospaadjes zijn zeer de moeite waard.
Poepenhemeltje
Na ongeveer een kilometer zijn we terug bij het Van den Muyzenbergpad en rennen we door het bos terug naar de parkeerplaats. We passeren het ‘Poepenhemeltje’, ook wel het schansje van Van Galen genoemd. De strijdlustige bisschop Bernard van Galen, beter bekend als Bommen Berend, viel in 1672 ons land aan en trok onder meer op naar de stad Groningen. Van 18 op 19 juli overnachtte hij op deze plek. Ondanks hevige bombardementen weert Groningen zich kranig en op 28 augustus druipt Bommen Berend af. Groningen is ontzet!
De eerste helft
De eerste helft van de marathon ren ik samen met teamgenoot Elzo. Als we na drie rondjes terugkomen op de parkeerplaats staat de lichtgeblesseerde Lút ons al op te wachten. Met het oog op de Indian Summer Ultra stapt hij eerder uit om volgende week fit genoeg te zijn. Ik maak de auto open zodat Lút zijn spullen kan pakken. Hij pakt de trein terug naar Groningen.
Versnelling
Inmiddels is Elzo alweer op pad en ik ga achter hem aan. Aanvankelijk probeer ik het gaatje van zo’n honderd meter dicht te lopen, maar ondanks mijn versnelling kom ik tijdens het rondje nauwelijks dichterbij. Aan het eind van het vierde rondje tref ik Elzo nog net op de parkeerplaats, maar hij staat op het punt van vertrekken, terwijl ik nog wat wil eten en drinken. We nemen afscheid.
Slotfase
Pas in het zesde rondje zie ik hem weer terug op het Van den Muyzenbergpad. Zijn marathon zit er dan bijna op, terwijl ik nog zo’n vier kilometer moet. Tijdens het vijfde rondje heb ik last van mijn rug gekregen. De laatste kilometers gaan dus niet echt soepel meer, maar gelukkig klaart het weer op.
Binnen!
Op karakter bereik ik de eindstreep en zelfs in een eindtijd onder de vier uur. Prima. Ik ben inmiddels wel doorweekt, dus trek snel droge kleren aan. Inmiddels komt ook Sybren over de streep en rijden we even later terug naar Groningen. Ondanks of dankzij het regenachtige weer hebben de meeste deelnemers vandaag lekker gelopen. Het was weer mooi in Drenthe. Tot de volgende keer!